Polityka prywatności

Prywatność użytkowników naszego serwisu jest dla nas bardzo ważna. Znajdują się tu informacje o danych pobieranych w momencie odwiedzin Serwisu Gminnego Ośrodka Kultury w Łoniowie www.gok.loniow.pl.

Poniżej publikujemy wyjaśnienie, jakie dane gromadzimy oraz jakie zasady ich przetwarzania i wykorzystywania stosujemy. Ograniczamy wykorzystanie i zbieranie informacji o użytkownikach serwisu do niezbędnego minimum wymaganego do świadczenia usług na najwyższym poziomie.

Zgodnie z art. 13 ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych
z dnia 27 kwietnia 2016 r. (Dz. Urz. UE L 119 z 04.05.2016) informujemy, że:

Operatorem Serwisu jest Urząd Gminy w Łoniowie
Łoniów 56, 27-670 Łoniów.

Gromadzenie danych osobowych
Niniejszy serwis gromadzi dane osobowe poprzez:

Statystyki Google Analytics
Ruch na stronach serwisu jest monitorowany przez statystyki Google Analytics. Ma to na celu gromadzenie danych o sposobie i popularności korzystania z naszych stron. Korzystając ze stron serwisu zgadzasz się na analizowanie Twoich danych przez Google Analytics w celach tu opisanych. Prosimy o zapoznanie się ze szczegółami polityki prywatności Google Analytics.

Pliki z logami
Tak jak większość innych witryn internetowych zbieramy i wykorzystujemy dane zawarte w plikach logów. Informacje o niektórych zachowaniach użytkowników podlegają logowaniu w warstwie serwerowej. Dane te są wykorzystywane wyłącznie w celu administrowania serwisem oraz w celu zapewnienia jak najbardziej sprawnej obsługi świadczonych usług hostingowych. Przeglądane zasoby identyfikowane są poprzez adresy URL. Ponadto zapisowi mogą podlegać:

  • czas nadejścia zapytania,
  • informacje o adresie IP,
  • informacje o przeglądarce użytkownika,
  • adres URL strony poprzednio odwiedzanej przez użytkownika (referer link) – w przypadku gdy przejście do Serwisu nastąpiło przez odnośnik,
  • informacje o błędach jakie nastąpiły przy realizacji transakcji HTTP,
  • nazwę stacji klienta – identyfikacja realizowana przez protokół HTTP,
  • czas wysłania odpowiedzi,

Dane powyższe są wykorzystywane jedynie dla celów administrowania serwerem.  Dane te nie są kojarzone z konkretnymi osobami przeglądającymi strony, a są wykorzystywane jedynie dla celów administrowania serwerem obsługiwanego przez operatora hostingu: OGICOM (operator hostingu prowadzi swoją stronę pod adresem http://www.ogicom.pl. Operatorem jest H88 S.A. z siedzibą w Poznaniu, Franklina Roosevelta 22, 60-829 Poznań).

Cookies (ciasteczka)
Cookies to małe pliki tekstowe, zwane także ciasteczkami, pochodzące z witryny www zapamiętywane przez przeglądarkę internetową użytkownika serwisu. Pliki cookies dzielą się na tymczasowe – pamiętane do czasu zamknięcia przeglądarki i cookies z określonym terminem wygaśnięcia, które są zapisywane przez przeglądarkę na dłużej.

Samo wysłanie cookies do przeglądarki w żaden sposób nie może naruszać prywatności użytkownika. Informacje zawarte w cookies wykorzystywane mogą być jedynie przez stronę internetową, z której zostały wysłane. Wyłączenie obsługi cookies w przeglądarce, z której korzystasz może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu.

Korzystanie z plików „cookies”:
1. Serwis Gminnego Ośrodka Kultury w Łoniowie www.gok.loniow.pl zapisuje na Twoim komputerze, a dokładniej w schowku konkretnej przeglądarki (Firefox, Internet Explorer, Chrome i inne) na Twoim koncie użytkownika komputera lub telefonu, na którym łączysz się z Siecią, tzw. pliki cookie.

2. Zgodnie z art. 173 ust. 1 ustawy z dnia 16 lipca 2004 r. Prawo telekomunikacyjne (Dz. U. z 2004 r. Nr 171, poz. 1800) informujemy, że podmiotem zamieszczającym na Państwa urządzeniu końcowym pliki cookies jest operator serwisu Gmina Łoniów; Łoniów 56; 27-670 Łoniów.

3. Pliki cookies wykorzystywane są w celu:
a) dostosowania zawartości stron internetowych Serwisu do preferencji Użytkownika oraz optymalizacji korzystania ze stron internetowych; w szczególności pliki te pozwalają rozpoznać urządzenie Użytkownika Serwisu i odpowiednio wyświetlić stronę internetową, dostosowaną do jego indywidualnych potrzeb;

b) tworzenia statystyk, które pomagają zrozumieć, w jaki sposób Użytkownicy Serwisu korzystają ze stron internetowych, co umożliwia ulepszanie ich struktury i zawartości; Stosowane są dwa rodzaje plików „cookies” – „sesyjne” oraz „stałe”.

Pierwsze z nich są plikami tymczasowymi, które pozostają na urządzeniu użytkownika, aż do wylogowania ze strony internetowej lub wyłączenia oprogramowania (przeglądarki internetowej). „Stałe” pliki pozostają na urządzeniu użytkownika przez czas określony w parametrach plików „cookies” albo do momentu ich ręcznego usunięcia przez użytkownika.

4. Serwis Gminnego Ośrodka Kultury w Łoniowie www.gok.loniow.pl wykorzystuje cookies w celach statystycznych. Informacje zbierane w czasie badania nie są ujawniane jakimkolwiek podmiotom trzecim ani w formie przetworzonej, ani w postaci danych źródłowych.

Na podstawie uzyskanych informacji w szczególnych przypadkach sporządzane są zbiorcze, ogólne zestawienia statystycznej i nie są ujawniane osobom trzecim. Obejmują one zwykle informacje o oglądalności serwisu. Zestawienia te nie zawierają jednak żadnych danych pozwalających na identyfikację pojedynczych użytkowników serwisu Gminnego Ośrodka Kultury w Łoniowie www.gok.loniow.pl

5. Więcej informacji na temat plików cookies i konfiguracji przeglądarek dostępnych jest pod adresami:

Internet Explorer: https://support.microsoft.com/pl-pl/help/17442/windows-internet-explorer-delete-manage-cookies
Firefox: http://support.mozilla.org/pl/kb/ciasteczka
Chrome: http://support.google.com/chrome/bin/answer.py?hl=pl&answer=95647
Opera: http://help.opera.com/Linux/12.10/pl/cookies.html
Safari: http://support.apple.com/kb/HT1677?viewlocale=pl_PL&locale=pl_PL

lub w sekcji „Pomoc” w menu przeglądarki internetowej. Zapraszamy również na stronę internetową http://wszystkoociasteczkach.pl/

Udostępnienie i powierzenie przetwarzania danych
Nigdy nie sprzedajemy ani nie przekazujemy tych informacji innym podmiotom. Zgodnie z obowiązującym prawem dane możemy przekazywać podmiotom uprawnionym do uzyskania danych na podstawie obowiązującego prawa np. sądom lub organom ścigania – tylko gdy wystąpią z żądaniem w oparciu o stosowną podstawę prawną.

Prawa autorskie
Zawartość serwisu internetowego (teksty, grafiki, muzyka, filmy) oraz wszystkie jej fragmenty a także mechanizmy i oprogramowanie używane w serwisie internetowym są objęte ochroną, wynikającą z przepisów polskiego i międzynarodowego prawa autorskiego.
Zgodnie z przepisami prawa autorskiego oraz przepisami o ochronie baz danych, użytkownik końcowy otrzymuje niewyłączną, ograniczoną licencję na korzystanie z serwisu wyłącznie w celach prywatnych, bez możliwości samodzielnego pobierania lub zapisywania stron oraz dokonywania ich modyfikacji.
Użytkownik końcowy serwisu internetowego, bez zgody właściciela serwisu i właściciela praw autorskich nie posiada prawa do odsprzedaży lub wykorzystania w celach komercyjnych serwisu internetowego i jego zawartości.
Właściciel serwisu internetowego udziela ograniczonego, odwoływalnego, niewyłącznego prawa do tworzenia linku do serwisu internetowego, o ile nie przedstawia on właściciela serwisu w sposób fałszywy, mylący i niezgodny z prawdą.
Wykorzystanie niniejszego serwisu internetowego w sposób, który naruszałby ww. warunki albo wszelkie obowiązujące prawa lub przepisy, a także w sposób, który powoduje albo może spowodować uszkodzenie serwisu internetowego, przerwę lub zakłócenia w pracy jest zabronione.

Prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego
Przysługuje prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego zajmującego się ochroną danych osobowych w państwie członkowskim Pani / Pana zwykłego pobytu, miejsca pracy lub miejsca popełnienia domniemanego naruszenia (Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych).

Bezpieczeństwo
Dokładamy wszelkich starań, aby chronić swoje strony internetowe przed nieuprawnionym dostępem osób trzecich. Strony internetowe zawierają odnośniki do innych stron internetowych (przyciski, narzędzia lub treści kierujące do usług innych firm, m.in. INTERIA (pogoda), Facebook (przyciski „Lubię to”  “Udostępnij”), Google (Google Maps, Google Analitycs), Youtube (filmy)). Rekomendujemy, aby po przejściu na inne witryny, zapoznać się z obowiązującą tam polityką prywatności.

Kontakt
Pytania dotyczące naszej Polityki prywatności prosimy kierować do administratora serwisu (admin@loniow.pl)