Aktualności

Kulinaria regionalne

XVII edycja konkursu „Nasze sandomierskie – kulinaria regionalne” miała miejsce na Sandomierskim Zamku w dniu 15.09.2019 r. Organizatorem imprezy było Muzeum Okręgowe w Sandomierzu. Tematem przewodnim tegorocznej edycji konkursu były „Grzyby w lokalnej kuchni”.

Grzyby jako dary natury od wieków ceniono w Polsce za ich walory smakowe. Potrawy tworzone na bazie leśnych grzybów lub nimi urozmaicane to typowo polski charakter kuchni. Pojawiają się one często w towarzystwie warzyw i szczególnie w dniach postnych. Jadano je od wczesnej wiosny do jesieni, dodając do różnych potraw, gotowanych i pieczonych mięs lub stosowano jako przyprawę. Często chłopom i pasterzom służyły jako zamiennik mięsa – okraszali nimi gotowane ziemniaki czy podawali do chleba jako specjał równy wieprzowinie. Z grzybów przyrządzano zupy z dodatkiem m.in. kasz, świeżej kapusty lub kiszonej, ziemniaków czy klusek. Popularnym daniem staropolskim były grzyby gotowane i przyrządzane na gęsto, które jedzono najczęściej z ziemniakami z masłem bądź słoniną, ale również z chlebem, kluskami, rybami czy ryżem. Stosowano je także jako farsz do gotowanych lub pieczonych pierogów, naleśników, pasztetów. Dziś nie wyobrażamy sobie polskiej kuchni bez grzybów. Przygotowujemy z nich sosy, farsze i dodatki.

Stoisko Gminy Łoniów przygotowane zostało przez Koło Gospodyń Wiejskich „Łoniowianki” we współpracy z pracownikami GOK. Łoniowskie gospodynie po uzbieraniu w lesie grzybów przygotowały: gulasz grzybowy, smalec z grzybami podany na kromce wiejskiego chleba, a do konkursu zgłosiły barszcz z grzybami i kaszą, który dla obecnych stał się prawdziwą ucztą dla podniebienia.

Autor: Marek Bisztyga

Wielkość czcionki
Kontrast

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką prywatności Więcej ...

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close