Aktualności

Nasze regionalne kulinaria sandomierskie

19 września 2010 po raz ósmy na dziedzińcu zamku w Sandomierzu spotkały się wszystkie gminy powiatu aby zmagać się w konkursie o Srebrną Chochlę w imprezie „Nasze regionalne kulinaria sandomierskie”, której organizatorem jest Muzeum Okręgowe w Sandomierzu.

kulinaria10_2 Motywem przewodnim tegorocznych zmagań były rośliny strączkowe, na bazie których został przygotowany szereg pysznych potraw. W atmosferze ludowych występów można było poddać degustacji m.in. zupę chłopską z bobu, potrawkę z fasoli szparagowej, groch z kapustą na żebrach z pierzynką chlebową, pierogi z soczewicą, kotlety z grochem czy grochówkę.

Wśród wszystkich gminnych stoisk dużym zainteresowaniem cieszyło się stoisko Gminy Łoniów. Fasolka szparagowa po Łoniowsku zachwycała nie tylko apetycznym wyglądem, ale przede wszystkim znakomitym i wyrazistym smakiem okazując się tym samym ucztą dla podniebień wszystkich uczestników imprezy. Mieszkańcy i turyści Sandomierza ujęci smakiem łoniowskiej potrawy przygotowanej przez pracowników Gminnego Ośrodka Kultury w Łoniowie kilkakrotnie prosili o kolejną dokładkę opróżniając tym samym wszystkie misy z fasolą. Po raz kolejny mogliśmy się przekonać że warto jest kultywować dawną i lokalną kuchnię i przekazywać jej bogactwo dalszym pokoleniom.

Za prace w przygotowaniu tej wspaniałej potrawy Gmina Łoniów otrzymała dyplom oraz nagrodę rzeczową.

FASOLKA SZPARAGOWA PO ŁONIOWSKU

– 6 kg fasolki szparagowej
– 5 kg marchewki
– 4 kg cebuli
– 1/2 szklanki octu
– 6 łyżek soli
– 4 szklanki oleju
– 5 słoiczków koncentratu pomidorowego

kulinaria10_3

Strączki fasoli pokroić na części i ugotować w słonej wodzie.
Marchewkę pokroić w plasterki i usmażyć na dwóch szklankach oleju, podlać ok. 1 szklanką wody. Podobnie zrobić z cebulą pokrojoną w cienkie plastry.
Do gorącej fasolki dodać usmażoną cebulę i marchew, a także ocet, sól, cukier i koncentrat. Dobrze wymieszać i gorącą wkładać do słoików.

Autor: Marcin Maj

Wielkość czcionki
Kontrast

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką prywatności Więcej ...

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close