Aktualności

Nasze sandomierskie – kulinaria regionalne

Koncerty, pokazy i konkursy wypełniły program Europejskiego Święta Jabłka, które po raz kolejny odbyło się w Obrazowie. W tym roku uroczystość przypadła na dzień 04 września.

kulinaria11_1  Prezentacje, degustacje potraw oraz występy lokalnych artystów wypełniły program imprezy zorganizowanej przez Muzeum Okręgowe w Sandomierzu z cyklu „Nasze sandomierskie – kulinaria regionalne”, która po raz dziewiąty odbyła się na dziedzińcu zamku królewskiego w Sandomierzu.

02 października 2011 r. o główną nagrodę – Srebrną Chochlę rywalizowały reprezentacje sześciu gmin z powiatu sandomierskiego, a motywem przewodnim tegorocznych zmagań były potrawy z drobiu przygotowane w oparciu o rodzime przepisy.kulinaria11_2

Gminny Ośrodek Kultury w Łoniowie, który reprezentował naszą gminę w tegorocznym konkursie zaprosił mieszkańców i turystów Sandomierza na „Gęś nadziewaną po dworsku”.

kulinaria11_3Potrawa ta ściśle związana jest z naszym regionem, a nawiązuje do tradycji dworu hrabiów Moszyńskich w Łoniowie – mówił dyrektor Gminnego Ośrodka Kultury p. Marek Bisztyga podczas prezentacji łoniowskiego specjału.
Gęsi na terenie Gminy Łoniów hodowane były w niemal każdym gospodarstwie jako źródło mięsa, tłuszczu i przede wszystkim pierza co stanowiło także dodatkowe źródło dochodu.

Obecnie gęsina to nie tylko zdrowe i bezpieczne mięso, to rarytas wśród europejskich smaków.

Dodatkowego smaku przygotowanej potrawie dodawała piękna dekoracja i wystrój XIX wiecznej komnaty. Niewątpliwie miłą niespodzianką przygotowaną przez instruktorów GOK dla wszystkich gości była wystawa ptactwa domowego i ozdobnego mieszkańców naszej gminy.

Jury pod przewodnictwem Anny Rzeszut z zespołu „Lasowiaczki” za prace w przygotowaniu „Gęsi nadziewanej po dworsku” wyróżniło Gminę Łoniów dyplomem oraz nagrodą rzeczową.

Autor: Marcin Maj

Wielkość czcionki
Kontrast

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką prywatności Więcej ...

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close