Aktualności

Nasze Sandomierskie Kulinaria Regionalne

W niedzielę 17 września w Muzeum Okręgowym w Sandomierzu odbyła się XV edycja Konkursu „Nasze Sandomierskie Kulinaria Regionalne”. Tematem przewodnim tegorocznego spotkania były Rośliny dziko rosnące w lokalnej kuchni. Gmina Łoniów reprezentowana była przez Gminny Ośrodek Kultury w Łoniowie. Pracownicy GOK przygotowali na Konkurs: zupę szczawiową, kisiel z czarnego bzu i zupę z czarnego bzu. Regulamin Konkursu przewidywał, że każda gmina może zgłosić tylko jedną potrawę. Łoniów postawił na czarny bez, roślinę, która – jak przypomniał Marek Bisztyga, dyrektor Gminnego Ośrodka Kultury – od zawsze towarzyszy człowiekowi i posiada znakomite właściwości lecznicze. Poznając wierzenia ludów słowiańskich, germańskich czy skandynawskich, dowiadujemy się o magicznym znaczeniu tego krzewu dla naszych przodków. Również w tradycji chrześcijańskiej krzew ten ma swoją rolę, niestety niezbyt szczęśliwą, znane jest przekonanie, że na nim powiesił się Judasz. Bez czarny to jedna z najstarszych roślin leczniczych. Od wieków kwiaty i owoce czarnego bzu pod postacią soku, syropu i naparu wykorzystuje się przy przeziębieniach, gorączce, zapaleniu krtani i gardła, czarny bez zwalcza kaszel i wzmacnia odporność – mówił dalej dyrektor. Zupa z czarnego bzu  przygotowana przez instruktorów GOK zdobyła główną nagrodę  w tegorocznej edycji –została nagrodzona Srebrną Chochlą. 

Zupa z czarnego bzu – przepis:

– 4-5 baldachimów z owocami (na 3-4 osoby),

– łyżka mąki ziemniaczanej,                                                                                             

– śmietana,                                                                                                                         

– cukier do smaku                                                                                                                      

– woda (pół litra na osobę)

Owoce wypłukać i widelcem osmykać. Włożyć je do małej ilości wrzątku. Kiedy popękają przetrzeć przez sito. Dolać pozostałość wody oraz ziemniaczaną mąkę rozmieszaną w kilku łyżkach zimnej wody, dosłodzić do smaku i zagotować. Po ostygnięciu doprawić śmietaną i podawać na zimno lub gorąco z makaronem.

Autor: Marcin Maj

Wielkość czcionki
Kontrast

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką prywatności Więcej ...

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close