Aktualności

Nasze sandomierskie – kulinaria regionalne

XVI edycja konkursu „Nasze sandomierskie – kulinaria regionalne” miała miejsce na Sandomierskim Zamku w dniu 16.09.2018 . Organizatorem imprezy było Muzeum Okręgowe w Sandomierzu. Tematem przewodnim tegorocznej edycji konkursu były „Warzywa korzeniowe w lokalnej kuchni”.

Stoisko Gminy Łoniów przygotowane zostało przez pracowników GOK. „Choć  czasami niedoceniane, są doskonałym uzupełnieniem diety odpowiedniej do naszej  strefy klimatycznej oraz świetnie wpisują się w polską tradycję kulinarną.  Warto je spożywać codziennie np. w surówkach, ponieważ pomagają pozbyć się toksyn z przewodu pokarmowego. Działają przeciwbólowo, przeciwzapalnie i moczopędnie. Łagodzą dolegliwości reumatyczne, obniżają ciśnienie, zapobiegają miażdżycy i wzmacniają organizm w okresie jesienno-zimowych infekcji. Poza spożywaniem surówek i soków, można je faszerować i piec”.  – mówił podczas prezentacji Dyrektor Marek Bisztyga.

Pracownicy GOK przygotowali z warzyw: pieczeń z selera, ciasto marchewkowe, surówkę z białej rzepy, a do konkursu zgłosili staropolską zupę chrzanową, która dla obecnych była prawdziwą ucztą dla podniebienia.

Poniżej przepis na w/w zupę.

 

Wielkość czcionki
Kontrast

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką prywatności Więcej ...

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close