Nasze sandomierskie – kulinaria regionalne
XVI edycja konkursu „Nasze sandomierskie – kulinaria regionalne” miała miejsce na Sandomierskim Zamku w dniu 16.09.2018 . Organizatorem imprezy było Muzeum Okręgowe w Sandomierzu. Tematem przewodnim tegorocznej edycji konkursu były „Warzywa korzeniowe w lokalnej kuchni”.
Stoisko Gminy Łoniów przygotowane zostało przez pracowników GOK. „Choć czasami niedoceniane, są doskonałym uzupełnieniem diety odpowiedniej do naszej strefy klimatycznej oraz świetnie wpisują się w polską tradycję kulinarną. Warto je spożywać codziennie np. w surówkach, ponieważ pomagają pozbyć się toksyn z przewodu pokarmowego. Działają przeciwbólowo, przeciwzapalnie i moczopędnie. Łagodzą dolegliwości reumatyczne, obniżają ciśnienie, zapobiegają miażdżycy i wzmacniają organizm w okresie jesienno-zimowych infekcji. Poza spożywaniem surówek i soków, można je faszerować i piec”. – mówił podczas prezentacji Dyrektor Marek Bisztyga.
Pracownicy GOK przygotowali z warzyw: pieczeń z selera, ciasto marchewkowe, surówkę z białej rzepy, a do konkursu zgłosili staropolską zupę chrzanową, która dla obecnych była prawdziwą ucztą dla podniebienia.
Poniżej przepis na w/w zupę.