Aktualności

Nasze sandomierskie – kulinaria regionalne

kulinaria14_220 września 2014 r. w sali widowiskowej sandomierskiego Zamku rozstrzygnięta została XII edycja konkursu Nasze sandomierskie – kulinaria regionalne, popularyzującego tradycyjne potrawy kuchni wiejskiej regionu świętokrzyskiego.

O zaszczytny tytuł i srebrną chochlę walczyło pięć gmin z powiatu sandomierskiego – Dwikozy, Łoniów, Koprzywnica, Obrazów i Wilczyce. Motywem przewodnim tegorocznego konkursu były potrawy przygotowane z nabiału.

Jurorzy oceniali pochodzenie regionalne potraw, indywidualne walory smakowe, przyjętą formę prezentacji oraz estetykę stoisk. Na stołach w sandomierskim Zamku królowały pierogi z białym serem na słodko, pierogi ruskie, kluseczki z miętą, tradycyjne białe sery, pasty serowe.

Autor: Marcin Maj

Wielkość czcionki
Kontrast

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką prywatności Więcej ...

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close