PIEROGARNIA

Słowo “pieróg” oznacza potrawę wykonaną z ciasta gotowanego, pieczonego lub smażonego na głębokim tłuszczu, cienko rozwałkowanego i wypełnionego różnorodnymi nadzieniami. Definicja jest dość krótka, może właśnie dlatego nie wspomina o tym, że mamy mnóstwo rodzajów pierogów. Kiedyś pierogi przygotowywane były wyłącznie z okazji świąt i każde święto miało swój różniący się farszem i kształtem pieróg.

22 czerwca 2008r. w parku Placówki Opiekuńczo – Wychowawczej w Łoniowie odbył się piknik – Pierogarnia 2008. Organizatorami imprezy byli: Animatorki Kobiet Aktywnych w Łoniowie, Wójt Gminy oraz Gminny Ośrodek Kultury w Łoniowie.

Pierogi zostały przygotowane przez miejscowości:
Chodków Stary, Chobrzany, Krowia Góra, Jasienica, Łoniów, Łoniów kolonia, Otoka, Skrzypaczowice, Suliszów, Świniary Stare, Świniary Nowe, Trzebiesławice.

Dla miłośników pierogów przygotowano przeróżne ich rodzaje: z kapustą i z mięsem, ruskie, z truskawkami,
z serem, z kaszą jaglaną czy grzybami.

Podczas imprezy zostało powołane JURY, którym zadaniem była ocena walorów smakowych pierogów przygotowanych przez dane miejscowości.

Skład JURY:
pierogarnia08_3Małgorzata Muzoł – Kurator Świętokrzyskiego Kuratorium
Stanisław Masternak – Starosta Sandomierski
Wojciech Dzieciuch – ARiMR
Janusz Suszyna – Izba Rolnicza
Andrzej Swajda – Zastępca Wójta
Wiesław Kubicki – Przewodniczący Rady Gminy

Oprócz pierogów, które bez wątpliwości były główną atrakcją, można było obejrzeć wspaniałe występy: Zespołu Łoniowianie, Zespołu Ludowego Wilczanie z Wilczyc, Pauliny Mańkowskiej, Patrycji Szubstarskiej, Rodziny Twarogów z Bazowa oraz Stowarzyszenia Kobiet Aktywnych Gminy Łoniów. Po części artystycznej zostały wręczone pamiątkowe dyplomy oraz drobne upominki, a przybyli goście bawili się pod gwiazdami wraz z zespołem Wulkan.

Autor: Marcin Maj