Śniadanie Wielkanocne w Sandomierzu

Iście świąteczna atmosfera w przeddzień Niedzieli Palmowej panowała na Zamku Kazimierzowskim w Sandomierzu, a to z racji XIV edycji “Śniadania Wielkanocnego”.

sniadanie_wielkanocne13_4To uroczyste spotkanie popularyzujące zwyczaje i obrzędy ludowe, wielkanocną plastykę obrzędową, świąteczną kuchnię oraz folklor słowno – muzyczny mieszkańców naszego regionu zgromadziły gminy Powiatu Sandomierskiego, które na tą specjalną okazję przygotowały prezentacje dotyczące obyczajów związanych z Wielkim Postem oraz Wielkanocą.

Symbolika wielkanocnej palmy, święconego jajka i baranka, symbolika rezurekcji czy święcenia pokarmów to tylko niektóre obyczaje jakie zostały przybliżone 23 marca 2013r. na sali rycerskiej Zamku w Sandomierzu.

Tematem przewodnim przygotowanym przez Gminę Łoniów był Śmigus – Dyngus.
Symboliczne bicie witkami wierzby lub palmami po nogach i wzajemne oblewanie się wodą co symbolizowało wiosenne oczyszczenie z brudu, chorób a w późniejszym czasie także i z grzechu to tylko jedna z legend dotyczących pochodzenia Śmigusa. Na śmigus nałożył się zwyczaj dyngusowania dający możliwość wykupienia się pisankami od podwójnego lania. Z czasem te dwa odrębne zwyczaje zaczęto świętować tego samego dnia i pomimo, że forma miała trochę inny charakter w różnych zakątkach kraju ten zwyczaj zachował do dziś jeden wspólny element jakim jest polewanie wodą.

Prezentacjom przybliżającym historię zwyczajów dotyczących Świąt Wielkanocnych towarzyszyła prezentacja koszy wielkanocnych. Przy dźwiękach tradycyjnych pieśni na scenie Sali Rycerskiej sandomierskiego zamku zaprezentowano tradycyjnie wykonane święconki. Wśród nich był także kosz wykonany przez instruktorów Gminnego Ośrodka Kultury w Łoniowie.

Podziękowania za przygotowane prezentacje oraz wielkanocne kompozycje zaproszonym gościom złożył dyrektor Muzeum Okręgowego w Sandomierzu – p. Paweł Różyło.

Autor: Marcin Maj