XIII edycja Konkursu Nasze Sandomierskie – kulinaria regionalne
19 września 2015 r. na sali rycerskiej sandomierskiego Zamku rozstrzygnięta została XIII edycja konkursu „Nasze sandomierskie – kulinaria regionalne”, popularyzującego tradycyjne potrawy kuchni wiejskiej regionu świętokrzyskiego. Tematem przewodnim tegorocznego konkursu były Potrawy jarskie w kuchni wiejskiej.
Gminny Ośrodek Kultury jak co roku reprezentował Gminę Łoniów w zmaganiach o główną nagrodę Srebrną Chochlę. Potrawy zgłoszone do konkursu prezentowane były przed komisją konkursową i zgromadzona publicznością.
Instruktorzy GOK przygotowali dwie potrawy: drożdżowe parowańce i zupę owocową pamułę. Na stoisku można było spróbować również ciast drożdżowych z miejscowymi owocami.
Wyróżnieniem za szczególna zgodność z tradycją i nagrodą specjalną – kompletem ręcznie wykonanych garnków glinianych obdarowany został Gminny Ośrodek Kultury za zupę „Pamuła”. Nagrodę ufundowała Galeria Etnograficzna Zapole w Sandomierzu – Irena Godyń.
Autor: Zdzisława Drach