Aktualności

XIII edycja Konkursu Nasze Sandomierskie – kulinaria regionalne

19 września 2015 r. na sali rycerskiej sandomierskiego Zamku rozstrzygnięta została XIII edycja konkursu „Nasze sandomierskie – kulinaria regionalne”, popularyzującego tradycyjne potrawy kuchni wiejskiej regionu świętokrzyskiego. Tematem przewodnim tegorocznego konkursu były Potrawy jarskie w kuchni wiejskiej.

Gminny Ośrodek Kultury jak co roku reprezentował Gminę Łoniów w zmaganiach o główną nagrodę Srebrną Chochlę. Potrawy zgłoszone do konkursu prezentowane były przed komisją konkursową i zgromadzona publicznością.

Instruktorzy GOK przygotowali dwie potrawy: drożdżowe parowańce i zupę owocową pamułę. Na stoisku można było spróbować również ciast drożdżowych z miejscowymi owocami.

Wyróżnieniem za szczególna zgodność z tradycją i nagrodą specjalną – kompletem ręcznie wykonanych garnków glinianych obdarowany został Gminny Ośrodek Kultury za zupę „Pamuła”. Nagrodę ufundowała Galeria Etnograficzna Zapole w Sandomierzu – Irena Godyń.

Autor: Zdzisława Drach

Wielkość czcionki
Kontrast

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką prywatności Więcej ...

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close