Aktualności

Nasze sandomierskie – kulinaria regionalne

27 września 2009 r. odbyła się VII edycja konkursu „Nasze sandomierskie – kulinaria regionalne”. O „srebrną chochlę” rywalizowały gminy z powiatu sandomierskiego. Motywem przewodnim tegorocznego przeglądu specjałów kulinarnych była kapusta. Impreza była połączona z obchodami Dni Województwa Świętokrzyskiego, której organizatorami byli: Przewodniczący Sejmiku Województwa Świętokrzyskiego – p. Tadeusz Kowalczyk i Marszałek Województwa Świętokrzyskiego – p. Adam Jarubas.

kulinaria91Mieszkańcy oraz turyści mogli poddać degustacji kilkanaście potraw przygotowanych przez poszczególne gminy. Była parzybroda, kapuśniaczki, dziadówka czy kapusta z kociołka.

Na dziedzińcu sandomierskiego zamku Gmina Łoniów zaprezentowała takie potrawy jak: kapusta faszerowana i potrawa zwana „parzybrodą”. Można także było skosztować miodu prosto z pasieki i „karpia łoniowiaka” – marynowaną rybę, która jest potrawą reprezentacyjną naszej gminy.

Do konkursu o „srebrną chochlę” Gmina Łoniów zgłosiła parzybrodę, która została wyszukana i przygotowana przez pracowników Gminnego Ośrodka Kultury i wykonana według bardzo starych receptur znalezionych w bibliotece w Łoniowie.

Skład potrawy to: kapusta, ziemniaki, słonina, wędzony boczek dla poprawy smaku, a także mąka, kminek, sok z cytryny, sól i pieprz.

Za tak przygotowaną potrawę Gmina Łoniów z rąk Starosty Sandomierskiego – p. Stanisława Masternaka otrzymała dyplom oraz nagrodę rzeczową.

Dla wszystkich przybyłych gości oprócz degustacji potraw przygotowane były liczne konkursy, można było zaprezentować fraszki o ziemi sandomierskiej i podziwiać występy kultury ludowej i szlacheckiej.

Autor: Marcin Maj

Wielkość czcionki
Kontrast

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką prywatności Więcej ...

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close