Nasze sandomierskie – kulinaria regionalne

27 września 2009 r. odbyła się VII edycja konkursu „Nasze sandomierskie – kulinaria regionalne”. O „srebrną chochlę” rywalizowały gminy z powiatu sandomierskiego. Motywem przewodnim tegorocznego przeglądu specjałów kulinarnych była kapusta. Impreza była połączona z obchodami Dni Województwa Świętokrzyskiego, której organizatorami byli: Przewodniczący Sejmiku Województwa Świętokrzyskiego – p. Tadeusz Kowalczyk i Marszałek Województwa Świętokrzyskiego – p. Adam Jarubas.

kulinaria91Mieszkańcy oraz turyści mogli poddać degustacji kilkanaście potraw przygotowanych przez poszczególne gminy. Była parzybroda, kapuśniaczki, dziadówka czy kapusta z kociołka.

Na dziedzińcu sandomierskiego zamku Gmina Łoniów zaprezentowała takie potrawy jak: kapusta faszerowana i potrawa zwana “parzybrodą”. Można także było skosztować miodu prosto z pasieki i „karpia łoniowiaka” – marynowaną rybę, która jest potrawą reprezentacyjną naszej gminy.

Do konkursu o „srebrną chochlę” Gmina Łoniów zgłosiła parzybrodę, która została wyszukana i przygotowana przez pracowników Gminnego Ośrodka Kultury i wykonana według bardzo starych receptur znalezionych w bibliotece w Łoniowie.

Skład potrawy to: kapusta, ziemniaki, słonina, wędzony boczek dla poprawy smaku, a także mąka, kminek, sok z cytryny, sól i pieprz.

Za tak przygotowaną potrawę Gmina Łoniów z rąk Starosty Sandomierskiego – p. Stanisława Masternaka otrzymała dyplom oraz nagrodę rzeczową.

Dla wszystkich przybyłych gości oprócz degustacji potraw przygotowane były liczne konkursy, można było zaprezentować fraszki o ziemi sandomierskiej i podziwiać występy kultury ludowej i szlacheckiej.

Autor: Marcin Maj